OpenAI Hacklendi, Şirket İçi Sırlar Açığa Çıktı

Bir bilgisayar korsanı, geçen yılın başlarında OpenAI’ın dahili mesajlaşma sistemlerini ihlal ederek çalışanlardan teknolojilerin nasıl çalıştığına dair bilgiler kopardı. Bu kişi önemli yapay zeka teknolojilerini barındıran sistemlere erişememiş olsa da, yaşanan olay şirket içinde önemli güvenlik endişelerine yol açtı. Hatta New York Times‘a göre bu olay ABD’nin ulusal güvenliğine ilişkin endişeleri de beraberinde getirdi.

Görünüşe göre ihlaller uzun zaman önce yaşandı lakin herkese duyurulmadı. Bilgi sızıntısı, çalışanların son OpenAI teknolojilerini tartıştığı çevrimiçi bir forumda meydana geldi. OpenAI’ın eğitim verilerini, algoritmalarını, sonuçlarını ve müşteri verilerini tuttuğu sistemleri tehlikeye girmedi fakat bazı hassas bilgiler açığa çıktı. Nisan 2023’te OpenAI yöneticileri olayı çalışanlara ve yönetim kuruluna açıkladılar ancak kamuoyuna duyurmamayı tercih ettiler. Gerekçe olarak da hiçbir müşteri ya da iş ortağı verisinin çalınmadığını ve bilgisayar korsanının muhtemelen devletle bağlantısı olmayan bir kişi olduğunu gösterdiler. Ancak bu karardan herkes memnun değildi.

OpenAI’da teknik program yöneticisi olan Leopold Aschenbrenner, şirketin güvenlik önlemlerini eleştirerek hassas bilgilere erişimi engelleme konusunda yetersiz olduklarını öne sürdü. Daha sonra bilgi sızdırdığı gerekçesiyle görevden alınan Aschenbrenner, bu hareketin siyasi amaçlı olduğunu iddia ediyor. OpenAI ise Aschenbrenner’in iddialarına rağmen işten çıkarılmasının güvenlik konusundaki endişeleriyle ilgisi olmadığını savunuyor. Şirket Aschenbrenner’in katkılarını kabul etti ancak güvenlik uygulamalarına ilişkin değerlendirmesine katılmadı.

Tüm bu olaylar, başta Çin olmak üzere yabancı etkenlerle potansiyel bağlantılara ilişkin korkuları da artırdı. Ancak OpenAI, mevcut yapay zeka teknolojilerinin önemli bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturmadığına inanıyor. Yapay zeka şirketi, güvenlik ihlaline yanıt olarak güvenlik önlemlerini artırmaya başladı.

Meta da dahil olmak üzere diğer şirketler, endüstri çapında iyileştirmeleri teşvik etmek için AI tasarımlarını açık kaynak haline getiriyor. Ancak bu durum herkesi memnun etmiyor, çünkü teknolojiler açık kaynaklı olduğunda ABD’nin istemeyeceği şekilde Çin gibi ülkeler tarafından da kullanılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir